Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Општо
пронајди

АЛЕКСАНДАР СОРОС И ПАТРИК ГАСПАР ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА

Александар Сорос, Заменик претседавач на глобалниот борд на Фондациите Отворено општество (ФОО) и Патрик Гаспар, Претседател на ФОО, заедно со други претставници на ФОО ја посетија Македонија како дел од регионалната посета организирана од Канцеларијата за ромски иницијативи на ФОО. Целта на овaa регионалнa средбa е разгледување на еднаквите можности за Ромите, како и предизвиците и дискриминацијата со кои се среќаваат Ромите во регионот.

ФОО веќе долги години поддржува ромски граѓански организации кои промовираат активно граѓанско учество па во таа насока, Гаспар се сретна со повеќе од 120 млади ромски активисти на настан организиран од Романо Авази, Ромалитико и Ромаверзитас, ромски организации кои работат во Македонија. Темите на разговор меѓу младите активисти и Гаспар беа врзани со политичката еманципација на Ромите во Македонија, како и предизвиците кои ги носи новото ромско лидерство.

Во рамки на посетата, Сорос и Гаспар се сретнаа со градоначалникот на Шуто Оризари, Дудуш Курто, со кој разговараа за можностите за вработување на Ромите, како и за потребата за подобрување на условите во општината, а самата општина беше посочена како добар пример за локално самоуправување од страна на Роми.

Сорос, Гаспар и делегацијата се сретнаа со Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, и дискутираа за учеството на Ромите, што е од суштинска важност за значаен напредок кој треба да се постигне во однос на правата на Ромите. Акцентот беше ставен на важноста ромските заедници да учествуваат во креирањето, спроведувањето и следењето на јавните политики кои ги засегаат. Во таа насока, ФОО и Владата ќе ги разгледаат можностите за зајакнување на заложбите за систематско планирање и подобрување на инфраструктурните и образовните услови за ромските граѓани и за другите маргинализирани заедници во Македонија.

Сорос, Гаспар и делегацијата на ФОО ја посетија и Фондацијата Отворено општество – Македонија, каде се сретнаа со вработените и членовите нa Управниот oдбор со кои дискутираше за стратешките определби на националната фондација кои на локално и национално ниво ќе придонесат кон позитивни промени во образованието, здравството, граѓанското општество и демократијата како и подобрување на животот на граѓаните, особено на маргинализираните заедници.


* * *

За Канцеларијата за ромски иницијативи при ФОО

Канцеларијата за ромски иницијативи работи со ромски застапувачи, организации и заедници на остварување на правата на Ромите на европско, национално и локално ниво. Таа работи на постигнување еднакви можности, борба против сегрегацијата, и ги оспорува сите форми на дискриминација со кои се соочуваат Ромите. Освен тоа, таа олеснува дијалог, размена и соработка меѓу Фондациите Отворено општество за координирање на заложбите, зголемување на знаењето и за зајакнување на влијанието на грантовите и застапувањето за Ромите.

Канцеларијата за ромски иницијативи инвестира во градење на капацитетите на новата генерација млади мажи и жени за да преземат лидерска улога, преку нивно вклучување во кампањи за образование на гласачи и мобилизација на заедницата, и обезбедува обуки кои на ромските активисти им даваат вештини и самодоверба за да бидат движечка сила за социјални промени. Во партнерство со Ромскиот образовен фонд и други донатори, Канцеларијата за ромски иницијативи обезбедува можности за постдипломски студии на Програмите за пристап на Ромите при Централно-европскиот универзитет во Будимпешта.

За Александар Сорос, заменик претседавач на глобалниот одбор на Фондациите Отворено општество

Александар Сорос, филантроп, е заменик претседавач на глобалниот одбор на Фондациите Отворено општество и основач на Фондацијата Александар Сорос, организација која доделува годишна награда на активисти чијашто работа се фокусира на заштита на животната средина и човековите права.

Исто така, тој е основач и претседавач на Bend the Arc Jewish Action, и е член на одборите на Меѓународната кризна група, Глобален сведок, Библиотеки без граници, и Централо-европскиот универзитет, како и на многу други организации. Моментално работи на својата докторска теза за историја и филозофија под наслов „Еврејски Дионис: Хајне, Ниче и политиката на литературата“.

Александар е пост-докторски истражувач на Центарот за политички и хуманитарни науки „Хана Ардент“ при Колеџот Бард, и почесен истражувач на Институтот за напредни студии при Централно-европскиот универзитет во Будимпешта, како и вонреден истражувач на Institute Für Die Wissenschaften Vom Menschen (IWM) во Виена.

За Патрик Гаспард, претседател на Фондациите Отворено општество

Патрик Гаспар е претседател на Фондациите Отворено општество. Тој се приклучи на ФОО во 2017 година како заменик претседател.

Пред неговото доаѓање во ФОО, Гаспар ја извршуваше должноста американски амбасадор во Јужна Африка, од 2013 до 2016 година. Тој има огромно искуство од водење претседателски и конгресни кампањи. Претходно, Гаспард имал позиција виш советник на претседателот Барак Обама, како извршен директор на Демократскиот национален комитет, и како асистент на претседателот и директор на канцеларијата за политички прашања во Белата куќа. Тој бил национален политички директор на претседателската кампања на Обама во 2008 година.
поврзани новости

нема поврзани новости