Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Општо
пронајди
Општо

ФОНДАЦИЈАТА ОТВОРЕНО ОПШТЕСТВО - МАКЕДОНИЈА СО ПОДДРШКА ЗА НОВИНАРИТЕ КОИ ГО ОСТВАРУВААТ ПРАВОТО НА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ

[Mar 14 2018 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија заедно со 60-тина организации, новинари и поединци од Европа и пошироко даде поддршка за новинарите кои го остваруваат правото на слободен пристап до информации, изразувајќи притоа загриженост за настаните кои го опкружуваат шокантното убиство на новинарот Јан Куцијак.

Општо

ИСТРАГИТЕ ПРОТИВ ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОФИЦИЈАЛНО СЕ ЗАТВОРЕНИ

[Mar 2 2018 ] Сите истраги против граѓанските организации и фондации што почнаа во 2016 година, а се одвиваа и во голем дел од 2017 година се официјално затворени, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Општо

АЛЕКСАНДАР СОРОС И ПАТРИК ГАСПАР ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА

[Feb 23 2018 ] Александар Сорос, Заменик претседавач на глобалниот борд на Фондациите Отворено општество (ФОО) и Патрик Гаспар, Претседател на ФОО, заедно со други претставници на ФОО ја посетија Македонија како дел од регионалната посета организирана од Канцеларијата за ромски иницијативи на ФОО.

Општо

ОБРАЌАЊE НА ЏОРЏ СОРОС НА СВЕТСКИОТ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ

[Jan 30 2018 ] Добровечер. За мене, давањето преглед на тековната состојба во светот во рамки на годишниот форум во Давос стана еден вид традиција. Планирав да одвојам половина час за мојата презентација и половина час за прашања, но мојот говор ќе трае близу цел час. Тоа го припишувам на сериозноста на проблемите со кои се соочуваме...

Општо

ЏОРЏ СОРОС ГО ВРАЌА УДАРОТ НА ПОПУЛИСТИЧКИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ

Некогаш симбол на проширувањето на демократијата во Европа, фондацијата на милијардерот денес е мета на обновениот национализам

[Jan 25 2018 ] Славата не носи ништо друго освен неволја, го предупредил татко му Џорџ Сорос. Сокривајќи го еврејското потекло на своето семејство, Тивадар Сорос помогнал тие да се спасат од депортација од Унгарија во нацистичките кампови на смртта. Помладиот г-н Сорос, денес на возраст од 87 години, применил поинаков приод, прифаќајќи еминентност во јавниот живот како инвеститор - милијардер и подоцна како либерален филантроп. Но тоа има своја цена.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  Следна  Последна