Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Интеграција на Ромите
пронајди

Средношколците и студентите од Ромаверзитас го одбележаа Меѓународниот ден на Ромите на несекојдневен начин
На 7 април 2014 година, во просториите на ГЕМ клубот, студенти и средношколци Роми, членови на клубовите Учиме Право, Дебата, Медиа и Арт на Ромаверзитас/ Фондација Отворено општество - Македонија, организираа настан со наслов „Заедно за 8-ми април” по повод одбележување на Меѓународниот ден на Ромите.

На настанот беше промовирано кусо видео за 8-ми април изработено од самите студенти, членови на медиа клубот во Ромаверзитас, а членовите на дебатниот клуб на Ромаверзитас дебатираа на тема „Ромските невладини организации влијаат врз состојбата на Ромите“. На крајот присутните имаа можност да го погледаат перформансот што  членовите на арт клубот го подготвија на тема „Патот на Ромите“. Преку 200 средношколци, студенти Роми и не-Роми и нивни родители го проследија настанот.  

Клучни зборови

| настан | роми