Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Ние одлучуваме
пронајди

ИЗБОРИ 2016: Мониторинг на Дневник 2 на МРТ1

Петти извештај за периодот 28 ноември – 1 декември 2016 година

И во периодот 28 ноември – 1 декември, во Дневникот 2 на МРТ1 најмногу простор добија ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ, СДСМ, Коалицијата за промени и правда и ДПА, а потоа следат ВМРО за Македонија, Либерална партија, Алијанса за Албанците, Беса и Левица.

Иако најавите на прилозите, како и тонот на известување се неутрални и информативни, сепак, селективниот пристап на новинарите продолжи во овој период и го наруши балансот во фер-информирањето на МРТ1 за предизборните активности на политичките партии. Оваа селективност беше највидлива во прилозите посветени на опозициската СДСМ. 

Додека во известувањето за ВМРО-ДПМНЕ, МРТ1 секојдневно ги пренесуваше директните напади и обвинувања на адреса на СДСМ и нејзиниот лидер, Зоран Заев, кои често навлегуваа во таканаречена „црна кампања“, во прилозите за СДСМ, не беше пренесен ниту еден одговор на нападите, како и ниту една порака или критика упатена директно до власта, ВМРО-ДПМНЕ и нејзиниот лидер, Никола Груевски. Со други зборови, додека власта и опозицијата добиваат релативно исто медиумско време за претставување на економските аспекти од нивните програми, на политичкиот фронт рамнотежата е изместена. МРТ1 ја пренесува целата палета на офанзивна реторика на власта спрема опозицијата, а на опозицијата ѝ ја скратува можноста за одбрана од нападите, но и за критика спрема власта која ја води државата повеќе од 10 години.

Ваквиот начин на селекција на информации (од страна на новинарите во МРТ1) кои им се пренесуваат на граѓаните од митинзите и другите предизборни активности на политичките партии, го нарушува балансот во известувањето и оди во полза на владејачката ВМРО-ДПМНЕ.

Во овој период на мониторинг, во Дневникот 2 на МРТ1 редовно беа застапени активностите на граѓанскиот сектор, случувањата во синдикалното организирање и во судството, работата на СЈО и др.
Јавниот сервис известуваше и за текот на спроведувањето на акцијата „Ден на дрвото“. Начинот на информирање беше афирмативен и поддржувачки.

Во прилог e инфографик со клучните наоди од мониторингот на НВО Инфоцентарот.

поврзани новости

нема поврзани новости