Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

Интеграција на Ромите
пронајди

ПОМОШ ЗА РОМСКИТЕ СЕМЕЈСТВА КОИ ОСТАНАА БЕЗ ДОМОВИ ПО РУШЕЊЕ НА ИМПРОВИЗИРАНИТЕ ЖИВЕАЛИШТА ПОД СКОПСКО КАЛЕ

Во рамки на програмските активности на концептот за Интеграција на Ромите, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) обезбеди донација во висина од 250.000 денари за помош на ромските семејства кои останаа без домови по рушење на импровизираните живеалишта под скопско Кале. 

Оваа ургентна мерка вклучува донација на храна и вода за пиење, хигиенски средства, детски пелени и основни намирници за живот на триесетина ромски семејства (околу 130 лица) останати без домови. Меѓу нив има лица без документација, бремени жени, болни лица и деца. Целта на оваа акција која ФООМ ја реализира со помош на Здружението за здравствена, социјална и образовна поддршка „Иницијатива за  развој и инклузија на  заедниците“ (ИРИЗ) е да одговори на моменталните потреби на овие граѓани во очекување надележните институции да пронајдат трајно решение на нивниот проблем.

Клучни зборови

| македонија