Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Медиуми
пронајди

Кривичнa пријавa против пратениците кои го изгласаа новиот Закон за лустрација

VA4_4326На прес-конференцијата одржана на први јули во ГЕМ клубот, Љубомир Данаилов Фрчкоски, Роберто Беличанец, Никола Гелевски, Бранко Ѓероски, Ѓунер Исмаил, Владимир Милчин и Жарко Трајаноски најавија поднесување кривична пријава против пратениците кои гласаа за новиот Закон за лустрација. Според Љубомир Фрчкоски, со донесувањето на новиот Закон за лустрација владејачкото мнозинство го прекрши членот 377 став 3 од Кривичниот закон, односно стори кривично дело Неизвршување на одлука на Уставен суд на РМ.

Зборувајќи за мотивите за поднесување кривична пријава, Фрчкоски истакна дека со донесувањето на закон спротивен на одлуките на Уставниот суд, се врши рушење на балансот помеѓу власта и Уставот, и директно се негира независноста на Уставниот суд. Фрчкоски потенцираше дека носењето закон со ваков преседан создава нелегалност и газење на уставниот поредок на Македонија.

Прочитајте повеќе (gem.org.mk)

Клучни зборови

| информации | медиуми