Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

поврзани конкурси

нема поврзани конкурси

поврзани публикации

нема поврзани публикации

Општо
пронајди

ИСТРАГИТЕ ПРОТИВ ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ОФИЦИЈАЛНО СЕ ЗАТВОРЕНИ

Сите истраги против граѓанските организации и фондации што почнаа во 2016 година, а се одвиваа и во голем дел од 2017 година се официјално затворени, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.


На денешната средба со претставниците на дваесетина невладини организации кои во текот на минатата година беа предмет на истрага покрената на барање на Државната комисија за спречување на корупцијата, министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски информираше дека до јавното обвинителство е доставен предлог за затворање на истрагата.

На средбата на која присуствуваа и директорот на Бирото за јавна безбедност Лазо Велковски, директорот на Управата за финансиско разузнавање Блажо Трендафилов и директорот на Управата за финансиска полиција Арафат Муареми, тој ги увери учесниците дека не се потврдени сомнежите, односно дека „не се обезбедени докази за субјектите кои се предмет на криминалистичката обработка“.

Министерот Спасовски потенцираше дека по завршување на проверките направени по барање на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, доставени се известувања до обвинителството, во кои е наведено дека сомнежите се неосновани, а врз основа на прибавените информации е констатирано и дека нема основи за понатамошна истрага.

Контролите во граѓанските организации што беа критички кон власта беа оквалификувани како огромен притисок и заплашување од тогаш владејачката ВМРО-ДПМНЕ врз критичарите на власта. Во истрагите кои траеја со месеци беа вклучени и МВР и УЈП, но не беа пронајдени никакви докази за сомнително работење или направени прекршоци.

поврзани новости

нема поврзани новости