Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди
Зајакнување и мобилизација на граѓаните

АЛАРМ 35 | 20 БАРАЊА ЗА ФЕР И ДЕМОКРАТСКИ ИЗБОРИ ВО 2016 ГОДИНА

Избори 2016 година

[Oct 21 2016 ] Поаѓајќи од забелешките и препораките дадени во извештаите на набљудувачките мисии за изборите во 2014 година и обврските од Копенхашкиот документ на ОБСЕ од 1990 година, а со цел организирање фер и демократски предвремени парламентарни избори во 2016 година, алармираме до Државната изборна комисија (ДИК) со серија од неколку препораки.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

АЛАРМ 34 | ЗДРАВСТВОТО НАЈСКАПО - ЗДРАВЈЕТО НАЈЕВТИНО!

Низ бројките на Буџетот на РМ за 2017 година

[Oct 14 2016 ] Од рекордни 3,35 милијарди евра предизборно предложени во Буџетот за 2017 година дури 1/5, односно 698 милиони евра, се испланирани да бидат потрошени за набавка на стоки и услуги (договорни услуги, материјали и ситен инвентар, поправки и тековно одржување, комунални услуги, патни и дневни расходи, привремени вработувања и други тековни расходи).

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

АЛАРМ 33 | ОВАА ВЛАДА НЕ ГРАДИ!

Буџетот на РМ за 2017 година

[Oct 7 2016 ] Владата во заминување продолжува да ги зголемува планираните расходи, т.е. трошењата за 2017 година, кои во предизборно испланираниот Буџет ќе изнесуваат рекордни 3,35 милијарди евра.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПОВИК ЗА УЧЕСНИЦИ НА ОБУКА „КУЛТУРА И ПОЛИТИКА“

[Oct 3 2016 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија објавува повик за 50 учесници на oбука „Култура и политика“, која има за цел на претставниците на граѓанските организации/неформални групи/поединци да им обезбеди пошироки познавања на темите „Култура и политика“, „Уметност и моќ“, „Култура на режимот“ и „Култура на отпорот“.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПРОМОВИРАНА „ИЗВОРИТЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМОТ“ ОД ХАНА АРЕНТ

[Oct 16 2014 ] На 16 октомври 2014 година, во ГЕМ клубот, со почеток во 12 часот, беше промовирана книгата „Изворите на тоталитаризмот“ од Хана Арент во издание на Фондацијата Отворено општество - Македонија и издавачката куќа „Култура“. Промотори на второто издание на оваа книга беа Катерина Колозова од Институтот за општествени и хуманистички науки, Горан Јанев од Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања и Соња Исмаил од ФОРУМ - Центар за стратегиски истражувања и документација.