Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Мобилизација на локални организации и активизам во заедницата | 2017

Граѓанска акција за итни реформски приоритети | 2017

Инклузивни и транспарентни образовни политики | 2017

Проект на УСАИД за граѓанско учество | 2017

Граѓанска алијанса за транспарентност | 2017

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Младински активизам | 2017

Здравствени политики базирани на човековите права | 2017

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Зајакнување и мобилизација на граѓаните
пронајди
Зајакнување и мобилизација на граѓаните

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ ГРАНТОВИ НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, НЕФОРМАЛНИ ГРУПИ, КОАЛИЦИИ И ЛОКАЛНИ АКТИВИСТИЧКИ ЈАДРА

[Jan 26 2017 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) објавува конкурс за доделување грантови на граѓански организации, неформални групи, коалиции и локални активистички јадра кои преку своите проекти ќе придонесат за унапредување на локалната демократија и социјалната кохезија на локално, регионално и национално ниво.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

БАРАМЕ ДА СЕ СПРОВЕДАТ ВИСТИНСКИ РЕФОРМИ ЗА ФЕР И СЛОБОДНИ ИЗБОРИ!

Писмо до Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, Високата претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини и сите други меѓународни фактори

[Jan 28 2016 ] На денешната прес-конференција одржана пред Делегацијата на Европската унија во Скопје, претставници на повеќе од 75 граѓански организации, платформи и иницијативи упатија второ заедничко писмо овој пат упатено до Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, Високата претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини и сите други меѓународни фактори активни во решавањето на политичката криза во Република Македонија

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ЗА ГРАЃАНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА НАЈВАЖНО Е ИЗБОРИТЕ ДА БИДАТ ФЕР, СЛОБОДНИ И ДЕМОКРАТСКИ!

Писмо до еврокомесарот Јоханес Хан и меѓународната заедница

[Jan 14 2016 ] На денешната прес-конференција одржана пред Делегацијата на Европската унија во Скопје, претставници на повеќе од 70 граѓански организации, платформи и иницијативи упатија заедничко писмо до еврокомесарот Јоханес Хан и другите меѓународни фактори активни во решавањето на политичката криза во Република Македонија.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПРОМОВИРАНА „ВЕРНИ ДО СМРТ“ ОД КИТ БРАУН

[Jan 20 2015 ] Фондацијата Отворено општество - Македонија на 15 јануари 2015 година, во ГЕМ клубот, ја промовираше книгата „Вeрни до смрт: Довербата и теророт во револуционерна Македонија“ од Кит Браун. Промотори на изданието беа Драги Ѓорѓиев, директор на Институтот за национална историја, и Ирена Стефоска, професор на Институтот за национална историја. Гостин беше и авторот Кит Браун, а модератор на промоцијата, по која следеше и дебата со присутните, беше Билјана Бејкова.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Промовирана книгата „Македонското прашање од 1944 до денес“

Книгата на Маринов отвара нова насока во македонско-бугарските односи

[Jan 31 2014 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), на 31 јануари, ја промовираше книгата на бугарскиот историчар Чавдар Маринов, „Македонското прашање од 1944 до денес“. Оваа е книга е научно дело, посветено на бугарската политика спрема македонското прашање, од времето на комунистичкиот период, па сè до денешните актуелни настани.