Концепти

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Општина по мерка на граѓаните

Интеграција на Ромите

Проекти и програми кои се спроведуваат во рамки на концептите

Форуми во заедницата

Пристап до правда во Македонија

Регионална програма за поддршка на истражувања

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

Граѓанско учество за локална демократија

Заедничка рамка за правно зајакнување

Области

Слобода на изразување

Младинска ангажираност за општествени промени

Унапредување на човековите права во здравството

Мониторинг и документирање на човековите права

Борба против корупција

Буџетска транспарентност

Програми

Образование

Информации

Медиуми

Правна програма

Јавно здравство

Програма за реформа на јавната администрација и локалната самоуправа

Исток-Исток: Прекугранични партнерства

Граѓанско општество

Регионална програма за поддршка на истражувања

Општо

Форуми во заедницата

Ние одлучуваме

Општо
пронајди
Општо

Соопштение

[Jun 11 2013 ] Мрежата за заштита од дискриминација бара од Претседателот на Република Македонија да не го потпише Указот за прогласување на Законот за прекинување на бременоста

Општо

ФООМ побара од Претседателот Иванов да не го потпишува Законот за лустрација

ОТВОРЕНО ПИСМО

[Jun 22 2012 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), на 22 јуни, преку отворено писмо побара од Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, да не го потпишува указот за прогласување на усвоениот Закон за определување на услов за ограничување за вршење на јавна функција, пристап на документи и објавување на соработката со органите на државната безбедност

Општо

Јавна расправа по повод Периодичниот извештај на Република Македонија по Меѓународниот пакт за граѓански и политички права

[Jun 20 2012 , Скопје] Објавувањето на Нацрт [четвртиот] периодичен извештај на Република Македонија по Меѓународниот пакт за граѓански и политички права, претставуваше повод Фондацијата Отворено општество – Македонија и Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Република Македонија, да ја истакнат...

Општо

ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ЗА ТРЕТИОТ ПЕРИОДИЧЕН ИЗВЕШТАЈ НА РМ ПО ПАКТОТ ЗА ГРАЃАНСКИ И ПОЛИТИЧКИ ПРАВА

Извештајот не дава вистинска слика за состојбите во Македонија

[Jun 20 2012 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија и Хелсиншкиот комитет на 20 јуни организираа дебата по однос на прашањата поврзани со човековите права кои ги третира третиот периодичен извештајот на РМ по меѓународниот Пакт за граѓански и политички права (Извештајот), а кои се предмет на набљудување и работа и на невладините организации во земјата.