најава на активности

Нема најавени активности...

п а р т н е р и
настани и новости
Општина по мерка на граѓаните

Конкурс за ангажирање на координатори за реализација на проектните активности во Центарот на заедницата во општина Центар, Струга и Струмица


[22.07.2014] Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ) во рамките на проектот „Општина по мерка на граѓаните“ објавува конкурс за ангажирање на 3 (три) координатори за реализација на проектните активности во Центарот на заедницата во општина Центар, 3 (три) координатори за реализација на проектните активности во Центарот на заедницата во општина Струмица и 4 (четири) координатори за реализација на проектните активности во Центарот на заедницата во општина Струга. Конкурсот трае до 15 август (петок) 2014 година.

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Промовиран зборникот „Збор и слобода“


[22.07.2014] Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), на 22 јули 2014 година, во ГЕМ клубот, со почеток во 12 часот, оддржа дебата по повод промоцијата на зборникот „Збор и слобода“ подготвен од Институтот за општествени и хуманистички науки - Скопје во партнерство со Асоцијацијата за демократски иницијативи од Гостивар и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници на Македонија.

Пристап до правда во Македонија

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија

Потребна е итна и суштинска измена на Законот за бесплатна правна помош


[10.07.2014] Фондацијата Отворено општество - Македонија, во својство на кординатор на проектот Пристап до правда во Македонија, и во име на овластените здруженија за бесплатна правна помош, побара од министерот за правда д-р Аднан Јашари пристапување кон итна и суштинска измена на Законот за бесплатна правна помош со цел истиот да го олесни пристапот до правда за граѓаните кои живеат во крајна сиромаштија.

Пристап до правда во Македонија

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија

Во услови кога Владата најавува „борба“ против семејното насилство, жртвите не можат да остварат право на бесплатна правна помош


[02.07.2014] Во време кога Владата го најави новиот предлог-закон за борба против семејното насилство, Министерството за правда одби три барања за бесплатно застапување во судски постапки за заштита на жртви на семејно насилство и нивните деца.

Мониторинг и документирање на човековите права

Соопштение на Мрежата за заштита од дискриминација

МВР треба да докаже дека не дискриминира


[01.07.2014] Мрежата за заштита од дискриминација остро го осудува најновиот случај на постапување на граничните полициски службеници кога се работи за напуштање на границите на Република Македонија од страна на припадниците на ромската етничка заедница.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ДЕБАТА „СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ИЗБРКАНА ОД СОБРАНИЕТО, ПА ОСТАВЕНА ПРЕД ВРАТАТА НА УСТАВНИОТ СУД - ЗА ШТО ТРЕБАШЕ ДА ДЕБАТИРА УСТАВНИОТ СУД ПРИ НОСЕЊЕТО НА ОДЛУКАТА ЗА НОВИНАРИТЕ?“

Уставен суд не гледа ништо спорно во бркање на новинари од Собрание, оштетените правда ќе бараат во Стразбур


[25.06.2014] Фондацијата Отворено општество - Македонија, Центарот за развој на медиуми и Фронтот за слобода на изразување на 23 јуни, во ГЕМ клубот, одржаа дебата посветена на контроверзната одлука на Уставниот суд според која не е повредена слободата на изразување кога група македонски новинари на 24 декември 2012 година беа избркани од собраниската галерија.

Интеграција на Ромите

Десет години подоцна: Промените зад бројките 3. епизода (ВИДЕО)


[13.06.2014] Акцентот во третата епизода е ставен на корисниците на стипендии, и менторсаа и туторска помош, како и учесници во различни работилници реализирани преку проектната компонента Ромаверзитас.

пронајди
п у б л и к а ц и и