најава на активности

ОБУКИ „СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ И СИТУАЦИСКИ АНАЛИЗИ” И „МЕТОДИ НА АКЦИСКО ПЛАНИРАЊЕ”


Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) во рамки на проектот Граѓанско учество за локална демократија, на 2 и 3 јуни 2016 година, во хотелот Дрим во Струга, ќе одржи две обуки на теми „Стратешко планирање и ситуациски анализи” и „Методи на акциско планирање”.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Хуманитарна и правна помош за мигрантите

ОДРЖАНА ЈАВНА ДИСКУСИЈА „МЕДИУМИТЕ И БЕГАЛСКАТА КРИЗА: КОЈ И ЗОШТО ГИ ЗАБОРАВА ЗАБОРАВЕНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?“


[May 30 2016 ] На 27 мај 2016 година (петок), во ГЕМ клубот во Скопје, во 11 часот, се одржа јавната дискусија „Медиумите и бегалската криза: Кој и зошто ги заборава заборавените во Република Македонија?“, во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Пристап до правда во Македонија

ПИСМО СО ПРЕПОРАКИ ЗА НОВИОТ ЗАКОН ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ


[May 27 2016 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) заедно со партнерските здруженија од проектот „Пристап до правда во Македонија“, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, Младински културен центар – Битола, Избор – Струмица, Национален ромски центар – Куманово и Едукаивно-хуманитарна организација – ЕХО – Штип, во изминатиов период подготвија писмо со препораки за новиот Закон за бесплатна правна помош.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

НЕМА РАЗГОВОР СО ОНИЕ КОИ БАРААТ УКИНУВАЊЕ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И КУРШУМИ ЗА ГРАЃАНИТЕ!

Соопштение за јавност


[May 25 2016 ] Соопштение на граѓанските организации и движења во врска со причините за одбивањето на поканата за учество на консултации со амбасадорите на земјите членки на Европската унија на која беа поканети и претставници на движењето ГДОМ кои отворено заговараат укинување на невладини организации, шират нетрпеливост и омраза и поттикнуваат насилство, која требаше да се случи на 25 мај, но беше откажана по притисокот од граѓанските организации и движења кои не се согласија да седнат на иста маса со структура како ГДОМ.

Пристап до правда во Македонија

ЗАКОНОТ ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ ДА СЕ УСОГЛАСИ СО НОВИОТ ЗАКОН ЗА НОТАРИЈАТ

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија


[May 12 2016 ] Потребна е итна промена на Законот за бесплатна правна помош со цел негово усогласување со Законот за нотаријат за да се избегне изигрување на ранливите категории граѓани на кои им е потребен адвокат.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПИСМО ДО МЕЃУНАРОДНАТА ЗАЕДНИЦА ПОДДРЖАНО ОД 84 ОРГАНИЗАЦИИ


[Apr 14 2016 ] На денешната прес-конференција одржана пред Делегацијата на Европската унија во Скопје, претставници на 84 граѓански организации, платформи и иницијативи упатија заедничко писмо до Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, Потпретседателката на Европската комисија и висока претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Федерика Могерини и другите меѓународни фактори активни во решавањето на политичката криза во Република Македонија.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Јавна реакција против општиот акт за прекинување на сите кривични постапки против лица за кои се водат постапки или постојат сомневања дека сториле кривични дела поврзани со политичката криза


[Apr 14 2016 ] Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата упатува јавна реакција против одлуката на Претседателот на Република Македонија да донесе општ акт за прекинување на сите кривични постапки против лица за кои постојат докази и сомневања дека сториле кривични дела поврзани со политичката криза, а кои се предмет на работа на Специјалното јавно обвинителство и да помилува политичар кој служи казна затвор.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПОВИК ДО ДРЖАВНАТА КОМИСИЈА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА КОРУПЦИЈАТА ДА ГО ПОЧИТУВА ЗАКОНОТ


[Apr 12 2016 ] Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата упатува јавен повик до Државната комисија за спречување на корупција да го почитува Законот за спречување на корупција врз основа на кој е формирана. Спроведувањето на тој Закон е нејзина основна надлежност и грижа, а сѐ со цел да го заштити јавниот интерес.

пронајди
к о н к у р с и

Во моментов нема активни конкурси

п у б л и к а ц и и