најава на активности

ТРЕТА ЗАЕДНИЧКА РАБОТИЛНИЦА „РАЗВОЈ НА АКЦИОНЕН ПЛАН” ВО ОХРИД


Во рамки на проектот Граѓанско учество за локална демократија во периодот од 28 до 30 септември 2016 година, во хотелот Белведере во Охрид, ќе се одржи работилница на тема „Развој на акционен план” за претставниците на граѓанските организации, општинската администрација и Советот на општините Струмица, Струга и Центар.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Буџетска транспарентност

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА БУЏЕТСКИОТ ПРОЦЕС ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?

Видео за буџетскиот процес во Република Македонија


[Sep 22 2016 ] Ова кратко анимирано видео има за цел да ги информира граѓаните за текот на буџетскиот процес во Република Македонија. Во време на подготовка на предлог буџетот на РМ за 2017 година како и буџетите на општините, граѓаните не се доволно информирани за постапката на носење на буџетите на локално и централно ниво, за начинот на кој самите тие непосредно ќе се вклучат во буџетскиот процес како и за тоа како се трошат нивните пари.

Проект на УСАИД за граѓанско општество

ЈАВНА ДЕБАТА И ПРОМОЦИЈА НА ДОКУМЕНТОТ „ПРЕДЛОГ РЕШЕНИЈА ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ИНВЕСТИЦИСКАТА ПОЛИТИКА ВО МАКЕДОНИЈА“

Соопштение за јавност


[Sep 20 2016 ] Здружението на млади аналитичари и истражувачи (ЗМАИ) на 15-ти септември 2016 година, во конференциската сала Милениум 1 во Холидеј ин, Скопје, организираше јавна дебата и промоција на документот „Предлог решенија за подобрување на инвестициската политика во Македонија“.

Пристап до правда во Македонија

НА ГРАЃАНИТЕ ИМ Е ПОТРЕБНА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ, НО ИНСТИТУЦИИТЕ БАВНО ОДГОВАРААТ НА НИВНИТЕ БАРАЊА

Соопштение на проектот Пристап до правда во Македонија


[Sep 15 2016 ] Од почетокот на проектот „Пристап до правда во Македонија“, кој започна во јануари, 2016 во овластените здруженија за давање бесплатна правна помош се обратиле вкупно 640 граѓани.

Регионална програма за поддршка на истражувања

ОДРЖАНА 7-МАТА ИСТРАЖУВАЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПОДДРШКА НА ИСТРАЖУВАЊЕТО ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН


[Sep 14 2016 ] Од 2 до 3 септември 2016 година во Тирана, Албанија, се одржа финалната Истражувачка конференција на Регионалната програма за поддршка на истражувањето во Западен Балкан (РППИ) на која учествуваа преку 100 млади истражувачи од регионот и пошироко. Темата на овогодинешната конференција беше Европа во време на кризи.

Општо

НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ПОЛИТИЧКИ МОТИВИРАНИТЕ ХАКИРАЊА ДА НÈ ЗАМОЛЧАТ

Претседателот на Фондациите Отворено општество Крис Стоун за неодамнешните кибер-напади


[Sep 13 2016 ] Материјалот украден со кибер-напад од Фондацијата Отворено општество се користи да нè осрамоти и дискредитира. Не смее да се дозволи да успеат овие тактики во стилот на Вотергејт.

Интеграција на Ромите

ПОМОШ ЗА РОМСКИТЕ СЕМЕЈСТВА КОИ ОСТАНАА БЕЗ ДОМОВИ ПО РУШЕЊЕ НА ИМПРОВИЗИРАНИТЕ ЖИВЕАЛИШТА ПОД СКОПСКО КАЛЕ


[Sep 13 2016 ] Во рамки на програмските активности на концептот за Интеграција на Ромите, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) обезбеди донација во висина од 250.000 денари за помош на ромските семејства кои останаа без домови по рушење на импровизираните живеалишта под скопско Кале.

Општина по мерка на граѓаните

ОДДРЖАНА ОБУКА НА ТЕМА „ОПШТИНА ПО МЕРКА НА ДЕТЕТО“ ЗА ПРЕТСТАВНИЦИ ОД ОПШТИНИТЕ ЦЕНТАР, СТРУГА И СТРУМИЦА


[Sep 13 2016 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) во соработка со Центарот за човекови права и разрешување конфликти, во периодот од 1 до 3 септември 2016 година, во хотел Гардениа во Велес, одржа обука за претставници од општинската администрација и советници при Советите на општините Центар, Струга и Струмица на тема „Општина по мерка на детето“.

пронајди
banner
п у б л и к а ц и и