најава на активности

ОБУКИ „МОНИТОРИНГ НА ЈАВНИ НАБАВКИ“ ЗА ЧЛЕНОВИ НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ


Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), во соработка со Центрите на заедниците во општина Струга, општина Струмица и во општина Центар, како дел од концептот „Општина по мерка на граѓаните“ кој го спроведува во партнерство со овие општини, објави повик за учество на обуките „Мониторинг на јавни набавки“ за претставници од граѓански организации.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ПЛАТФОРМА НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈАТА И МРЕЖА 23

Повик до политичките лидери за транспарентен и партиципативен процес на донесување на одлуките поврзани со договорот од 2 јуни и 15 јули 2015 г.


[31.08.2015] Платформата на граѓансќи организации за борба против ќорупцијата и Мрежата 23 упатува повик до сите вклучени страни во процесот на донесување одлуќи за прашањата утврдени во Договорот на политичќите партии и неговиот анеќс за отвореност, транспарентност и вклучување на граѓанскиот сектор и сите засегнати страни.

Интеграција на Ромите

ПРИРАЧНИК ЗА ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ПРИСТАП ДО ПРАВДА ВО ОБЛАСТА НА ЗДРАВСТВОТО


[24.07.2015] Фондациите Отворено општество (ФОО) ја издадоа публикацијата Justice Programs for Public Health: A Good Practice Guide која претставува прирачник за добри практики за пристап до правда во областа на здравството.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

Платформа на граѓански организации за борба против корупцијата

ПОВТОРЕН ПОВИК ДО ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО И ДРУГИТЕ НАДЛЕЖНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПОЕФИКАСНО И ПОТРАНСПАРЕНТНО ПОСТАПУВАЊЕ


[20.07.2015] Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата уште еднаш упатува повик до Јавното обвинителство за поефикасно и потранспарентно постапување по прашањата кои се однесуваат на наводните злоупотреби, незаконитото постапување, корупцијата и нарушувањето на човековите права кои се наведуваат во прислушуваните телефонски комуникации објавени во изминатите месеци што би придонело за градење на довербата во институцијата.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

ДОНАЦИЈА НА ЛЕКОВИ И КОЗМЕТИЧКИ ПОМАГАЛА ЗА ПОМОШ НА МИГРАНТИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА


[20.07.2015] На 20 јули 2015 година (понеделник), Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ) изврши примопредавање на лекови и козметички помагала во вредност од 269.047,00 денари на Здружението ЛЕГИС Скопје (ЛЕГИС)

Проект на УСАИД за граѓанско општество

Доделени 8 грантa за заеднички акции на граѓански организации


[16.07.2015] На конкурсот за доделување грантови за заеднички акции на граѓански организации во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско општество, објавен во мај 2015 година, до Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) пристигнаа вкупно 63 пријави од граѓански организации. Избрани се 8 предлог проекти на кои ќе им бидат доделени грантови во вкупен износ од 227.253 УСД.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

СООПШТЕНИЕ

Власта создава атмосфера на линч: Пешевски веднаш да поднесе оставка!


[16.07.2015] НВО Инфоцентарот, Фондацијата Отворено општество – Македонија, Хелсиншкиот комитет за човекови права, Метаморфозис, ЦИВИЛ, Осми Септември, Македонскиот центар за европско образование, Плоштад Слобода, Центарот за современи уметности, Фронтот за слобода на изразување и ОКНО, изразуваат голема загриженост заради се почестите напади врз новинари, сопственици на медиуми и граѓански активисти кои имаат критички однос спрема власта и нејзините политики.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

„ДАЛИ ПОСТОИ СЛАБ НАЦИОНАЛИЗАМ И ДАЛИ Е ТОА КОРИСНА КАТЕГОРИЈА?“ СО МАРИЈА ТОДОРОВА


[13.07.2015] На 11 јули 2015 (сабота), со почеток во 12 часот, во преполниот ГЕМ клуб во Старата чаршија, светски познатата историчарка Марија Тодорова одржа предавање на тема „Дали постои слаб национализам и дали е тоа корисна категорија?“. Настанот го организираше Фондацијата Отворено општество - Македонија (ФООМ), а модератор беше Ирена Стефоска, професорка на Институтот за национална историја.

пронајди
Reporteri bez granici
к о н к у р с и

Во моментов нема активни конкурси

п у б л и к а ц и и