најава на активности

ОБУКА „КРЕАТИВЕН ПРИСТАП ВО НАСТАВАТА“


Во периодот од 29 јуни до 1 јули 2016 година, во х. Метропол во Охрид, ќе се одржи обука за „Креативен пристап во наставата“. Обуката е наменета за наставници од проектните училишта во рамки на концептот Општина по мерка на граѓаните којшто се имплементира во соработка со општините Струга, Струмица и Центар.


Прочитај повеќе
п а р т н е р и
настани и новости
Граѓанско учество за локална демократија

OДРЖАНИ ОБУКИТЕ „СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ И СИТУАЦИСКИ АНАЛИЗИ” И „МЕТОДИ НА АКЦИСКО ПЛАНИРАЊЕ” ВО ОПШТИНА СТРУМИЦА


[Jun 29 2016 ] Во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија на 27 и 28 јуни 2016 година, во хотел Eсперанто во Струмицa, се одржаa две еднодневни обуки на тема „Стратешко планирање и ситуациски анализи” и „Методи на акциско планирање” наменети за граѓанските организации и претставници од Општина Струмица.

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ


[Jun 28 2016 ] На 20 јуни 2016 година (понеделник), со почеток во 17.30 часот, во Мобилната/Монтажната галерија ЦАЦ во Паркот на франкофонијата, се одржa настан за одбележување на Светскиот ден на бегалците, во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија, Легис, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија и Младинскиот образовен форум.

Граѓанско учество за локална демократија

ОДРЖАН НАСТАН ЗА ОБЈАВУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ „ГРАЃАНСКО УЧЕСТВО ЗА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА”


[Jun 14 2016 ] На 10 јуни 2016 година, во 11 часот, во просториите на ЕУ Инфо центарот во Скопје, се одржa настан за објавување на целите и активностите на проектот „Граѓанско учество за локална демократија”. Станува збор за проект во рамките на ИПА Програмата за граѓанско општество и медиуми 2014 финансиран од Европската унија.

Граѓанско учество за локална демократија

ОДРЖАНИ ОБУКИ „АЛАТКИ ЗА ПАРТИЦИПАТИВНО ПЛАНИРАЊЕ” ВО ОПШТИНИТЕ СТРУМИЦА, СТРУГА И ЦЕНТАР


[Jun 2 2016 ] Во рамките на проектот Граѓанско учество за локална демократија се одржaa еднодневни обуки на тема „Алатки за партиципативно планирање” во трите партнерски општини, и тоа во Струмица на 17 мај 2016 година во хотел Есперанто, во Струга на 19 мај 2016 година во хотел Дрим и во Центар на 30 мај 2016 година во ГЕМ клубот.

Хуманитарна и правна помош за мигрантите

ОДРЖАНА ЈАВНА ДИСКУСИЈА „МЕДИУМИТЕ И БЕГАЛСКАТА КРИЗА: КОЈ И ЗОШТО ГИ ЗАБОРАВА ЗАБОРАВЕНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?“


[May 30 2016 ] На 27 мај 2016 година (петок), во ГЕМ клубот во Скопје, во 11 часот, се одржа јавната дискусија „Медиумите и бегалската криза: Кој и зошто ги заборава заборавените во Република Македонија?“, во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија.

Пристап до правда во Македонија

ПИСМО СО ПРЕПОРАКИ ЗА НОВИОТ ЗАКОН ЗА БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОШ


[May 27 2016 ] Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) заедно со партнерските здруженија од проектот „Пристап до правда во Македонија“, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, Младински културен центар – Битола, Избор – Струмица, Национален ромски центар – Куманово и Едукаивно-хуманитарна организација – ЕХО – Штип, во изминатиов период подготвија писмо со препораки за новиот Закон за бесплатна правна помош.

Зајакнување и мобилизација на граѓаните

НЕМА РАЗГОВОР СО ОНИЕ КОИ БАРААТ УКИНУВАЊЕ НА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И КУРШУМИ ЗА ГРАЃАНИТЕ!

Соопштение за јавност


[May 25 2016 ] Соопштение на граѓанските организации и движења во врска со причините за одбивањето на поканата за учество на консултации со амбасадорите на земјите членки на Европската унија на која беа поканети и претставници на движењето ГДОМ кои отворено заговараат укинување на невладини организации, шират нетрпеливост и омраза и поттикнуваат насилство, која требаше да се случи на 25 мај, но беше откажана по притисокот од граѓанските организации и движења кои не се согласија да седнат на иста маса со структура како ГДОМ.

пронајди
banner
п у б л и к а ц и и